© 2017 kleinewelt architekten
YEAR: 2016
client: ООО «CREative Force»
Pavilion-scene at the Patriarch's Ponds
Moscow, Malaya Bronnaya St., Patriarch's Ponds
The pavilion on the Patriarch's Ponds was designed by request of Mikhail Bulgakov's Museum in May 2016. It was made as a temporary stage for events of the Bulgakov's Festival timed to 125th anniversary of the writer.
Расположение ключевых объектов
"This is a spatial experiment, an art object. Considering this project seriously, it appeared to be perhaps the most difficult urban-planning and architectural task (if one bears in mind pavilion's surrounding). Therefore, our goal was to make it time-lasting - maybe it was there for years, or maybe it is brought here it from the future. As a result, it really lives its own life: materials (korten and wood) somehow interact with the environment as the time goes on. The same for its functional part: it's nice to see those buildings to become so friendly for various thing; they may work as a stage, as a kiosk or as a reading room"

Nikolay Pereslegin
"At the opening of the Bulgakov festival I heard a conversation in which people tried to remember whether this stage was standing here or not. This was the biggest compliment, evidence of how delicately it fits the place. And for me it is not only a stage or a library pavilion, but also a park summerhouse, where you can go, take shelter from the rain. There was no such place on the Patriarchs' before.

The design turned out to be an elongated shape, because it needed to be inscribed between the trees. We decided not to follow the standard scheme: a beam, a rack, overlapping, and made a ceiling — a ribbed slab, and put it on cross-shaped columns. Not just round or square, but specially composed of corners, as in Mies van der Rohe's designs. The stage has its own sound, delicacy, uniqueness thanks to these details of the design."

Sergei Pereslegin
"Work on this pavilion went really fast: for less then two weeks we draw a plan and even less time it took to build it up. The choice of korten as a main material can be explained by simplicity and roughness of the wall, as it was presented in the plan"

George Trofimov